Friday, January 21, 2011

Dilema..



Kenyataan: Hidup sebagai student postgrad amat-amatlah merungsingkan..Percaya tak? 

Okay...Ini adalah realiti ye kawan-kawan..Maybe orang lain rase sambung belajar macam best..Kononnya..Jeles kat Si A (bdk master seperti saye nih) hari-hari bukak facebook..Jalan sini sana..Sikit-sikit upload gambar...Pegi makan kat tempat grand sikit amik gambar..beli pencuci muka kat mines pon nak amik gambar..Nampak macam best je!! Manakala, yang Si B plak (orang dah keje) pagi petang siang malam pegi keje yang tak pernah-pernah nak habis..Setiap mase ada je kerja..Tak dapat nak online and jalan-jalan macam Si A..Nak rase jugak hidup bebas camtu..

Ya!!memang jadi student postgrad sangat bebas..Tapi jika salah guna kebebasan ini lah buat seseorang tu sampai sudah tak habis-habis jugak blajarnya..Itu adalah paling menakutkan!!So,apa ya merungsingkan ialah soalan-soalan seperti ini:

1)Susahnya nak buat proposal..apetah nak letak dalam literature review..@_@
2)macam tak paham je method experiment nie
3)agak-agak bila la lab work bole siap nih
4)pening bila bace journal..dah 15 kali bace pon tapi tetap rase macam belum pernah bace je .. =p
5)errmm...harap-harap dalam 2 tahun bole la graduate*angan2*
6)dah 2 bulan buat experiment..last2 tak jadi..bole pengsan wooo...*die*
7)supervisor asyik busy je...bila la bole jumpe die..
8)duit grant macam nak abes...
9)takutnya nak viva...
10)saya tak tahu nak mula tulis thesis dari chapter mane
11) dan seterusnya....

So..sebenarnya jadi student postgrad tidak lah semudah sebutan a..b..c..Keje susah..blaja pon susah..So..apa yang boleh kita buat ialah "usaha", "doa" dan "tawakal" je...Bila dah buat keputusan nak belajar..kena buat betul2..ok tu je...sekian...enjoy gambar di bawah...
















kenapa anda suka pakai labcoat

7 comments:

  1. Dua2 pun ada yang seronok dan yang kurang seronok.. it's personal preferences.. how you make use of and enjoy the path u've chosen :)

    ReplyDelete
  2. betul2..aku dah rase dua2..btw..how's ur work fath?

    ReplyDelete
  3. So far okay. Having fun jugak kat office. Kema, check your Twitter direct message. I sent something. :)

    Anyway, blog ni takleh komen macam biasa ke? I mean, masuk nama dan url sendiri.. ni aku kena guna WordPress.com punya ID untuk komen :(

    ReplyDelete
  4. dah bace.. =)

    ntahlah...rase mcm tak boleh je main letak name dn url..klu nak jd anonymous jela..

    satu je blogspot nie tak best..orang susah nak komen..dah bnyk rungutan aku dgr sbb nih..tapi tula,tak tau la blogspot sedar ke tak hal nie..

    ReplyDelete
  5. Haha. Memang pun. Dari dulu lagi antara debated weak point pasal Blogspot ni ialah commenting system dia yang tak user friendly, dan tak best. Dulu templating pun weak jugak tapi aku tengok sekarang dah ada improvement. Komen entah bile.

    Cuba ko godek part setting. Some blogpost-based blogs boleh letak nama dan url sendiri.

    *Yang tak bestnye ialah bila nak guna WP.com ID ni pun aku kena login kat WP.com dulu*

    ReplyDelete
  6. aku dah godek2 bahagian setting...xtau la lepas ne boleh tak letak nama dan url sendiri..harap bole la..

    memang pon klu nak guna ID Wordpress kene plak login dulu..dulu aku mmg kene buat cmtu klu nak komen kat blogspot..

    thanks fath menyinggah blog nie n komen..ehehe..hope aku rajin la buat new post..

    ReplyDelete
  7. Hehe dah boleh kema. Thanks ;) Nanti aku singgah lagi.

    ReplyDelete