Friday, January 14, 2011

Budak Postgraduate

Salam semua...Terima kasih pada yang sudi melawat blog baru ini.Baiklah..Pada sesiapa yang belum tahu..sekarang ni saya dah jadi pelajar siswazah..Dalam kata lain budak master.Bila dah jadi budak master,banyak benda kena buat sendiri.Tak boleh dah bergantung dengan orang lain.Pasal projek research pon supervisor hanya bagi idea sahaja.Proses penyediaan proposal dan juga lab work kena buat sendiri.Kalau tak tau bole minta tunjuk ajar dari senior.

Sebenarnye dalam projek master, saya ada melibatkan radioactive (radiobiology),ilmu saya dalam bidang ini adalah zero.Oh,sungguh teruk kan?Tapi nak buat macam mana..Tiada benda yang senang dalam dunia ni.Kena lah belajar dari mula.Sekarang ni dalam proses memahami teknik2 yang akan digunakan dalam research methodology saya.

Dalam bidang research,kita tidak boleh membuat segala experiment mengikut kesukaan hati sendiri.Kena refer journal.Ha..cakap pasal journal,bagi seseorang student master yang cemerlang,dia seharusnya perlu membaca journal sekurang-kurangnya 2 journal sehari.Tapi journal yang dibaca bukanlah secara rawak ye..Journal yang dibaca tu kena ada kena mengena dengan projek kita agar mudah kita membuat thesis kemudian nanti.

Okay,mesti nak tau saya dah baca berapa journal kan?Disebabkan mood nak buat master baru bermula..(bak kata orang macam baru nak start engine) jadi journal yang saya baca hanyalah 10 sahaja.Sikitkan?Padahal saya dah jadi student master dah 2 minggu.Kene berubah ni.. =)

Tulisan tangan hazirah menerangkan teknik in-vitro
Lagi satu projek saya ada melibatkan culture cell.Mulai semalam saya dah start belajar dengan senior.Nama die Pudin.Baik orangnya.Sudi ajar saya yang memang zero knowledge ni T_T!..Lepas tu housemate saya hazirah pon banyak bagi penerangan tentang jaga culture cell (rujuk gambar di atas).Saya first time ni buat projek guna cell culture.Seram pon ade..Takpe..bak kata supervisor,"Take your time to learn.Don't rush things."

Okay petang ni nak lunch dengan kawan-kawan dekat alamanda kot.So,kena siapkan method in-vitro saya sebelum pukul 11.00 .Lunch hour harini panjang,so bole jalan-jalan kejap.Pukul 3 ada date belajar cell culture ngan Pudin.Okay,tu je..nanti sambung lagi...Da...

3 comments:

  1. wah.. so kiyut your new blog! i loike!

    ReplyDelete
  2. by the way.. all d best tuk postgrad. doakan kt gak ntah bile leh ikut jejak langkah korang

    ReplyDelete
  3. kiutkan blog nie..eheheh..

    jom r saadah ikut jejak langkah aku..pastu jadi roomate aku lg skali..mau ngak??haha

    ReplyDelete