Monday, March 22, 2010

oh my ielts…

peringatan ye…post nie amat panjang..sape2 malas bace…sile abaikan k..post ini adalah mengenai pengalaman saya mengambil exam IELTS.

okey…nie lah name exam yang saya amik beberape miggu lalu…International English Testing System.. nak tau reason saya amik exam nie…sbb nak jadi duta kt London!…(EH2..saya tipu je)hahaha….sebab dan musabab sebenar biarlah rahsia..chewahhh..mcm tajuk lagu siti lak.. :-) (x minat siti disini ye..kene mention gak sebab klu x akan disembur habis-habisan jika adik saya yang comel tu membacanya..heh)22032010276

saya amik exam nie ari sabtu 6 march 2010..saya study 2 hari je before exam…adooii…2 la sebabnya buat lintang pukang and rase x yakin…( *akan diulas lebih panjang jap lagi)..pendaftaran exam nie pon havoc gilos apetah lagi hari examnye… pertama,dorang memerlukan gambar yang x pakai spec (yang dibawa yang pakai spec)…kene la amik semula picture baru kat KLCC… mahal sungguh okey (amik gambar je kot)…then exam fee plak dasyat punye mahal..boley beli beg GUESS satu… =) papepon..sumenye da lepas dah!!!heheh

baiklah..mari saya mulakan cerita pengembaraan sepanjang nak amik exam yang dengan penoh panca roba itu( chewahh!!) …okey..okey.. (btlkan tempat duduk jap)heheh..firstly, the exam actually dibuat awal pagi..seawal jam 8.45am di sebuah hotel di KL… saya nie da la dari serdang susah payah bangun pagi..dihantar pule oleh housemate sebab takut lewat..thanx diela and yatie!!..sanggup bangun pagi sesame tolong hantarkan saya.. :-) so..da sampai komuter naik la train…cuaca pagi tue sejuk je tau…mendung la lebih tepatnya…

mule ingat tak hujan…budget x nak la bawak payung…sekali mase da naik putra hujan turun mencurah-curah…(wah!!!)..gelabah mule start..yela…da la xtau hotel tu dimana….kene kejar mase…tetibe pula hujan turun…sampai di KLCC hujan masih lebat…dalam hati memang nak redah je (memang redah pon!!)hahaha… maka dalam hujan tercari-cari la hotel tu and akhirnye sampai..jam tunjuk pukul 8.15am…alhamdulillah smpai jugak awal kat sane.. tetibe dapat msg

“kema, dah sampai belum?”- yatie

“ baru sampai yatie…hujan nih..kema dah basah kuyup” – saya

“ takpe kema…buat elok2..bak kata hazira hujan itu rahmat”- yatie

 

tersenyum baca msg yatie…wah,tenang sikit nak amik exam tuh…terharu ade kawan sebaik dorang…malam sebelum tu masing-masing bagi support kat saya mase tengah study tuk preparation…(cam nak nangis je nih).. sayang korang…sangat3!!! infinity +1 :-)

so,beratur la saya di hotel itu bersama ratusan pelajar yang lain yang nak exam hari yang same… macam bangsa ada…meriah!!haha..tengah2 daftar..depan saya ni ada sorang budak perempuan…mula2 senyum2 je antara satu sama lain..tapi gayanya masing2 macam da x tahan nak bertanya..maka saya pon ringankanlah mulut nie..huhu

saya: “nak amik ielts ke? academic right? “ (speaking sket2..kate latihan..haha)

dia: “yup, academic.. same ke?”

saya: “ sama. saya nervous nih..da la x penah amik..main redah je datang nih..”

dia: “saya ni 2nd time..harap2 yang nih lulus”

saya: “hope soo” (senyum)

what??? second time? susah ke…lepas berborak ngan budak tu saya jadi makin mengelabah..bertambah-tambah stress..adoii..macam menyesal plak daftar awal2.. tapi nak wat camne..da mule make kene abeskan… so..x lame lepas daftar exam bermule…dalam keadaan kesejukan yang teramat..saya pon start jawab exam bertemankan sebatang pensel hijau and sebiji pemadam bercop IELTS…ketika itu, saya migraine dengan sangat trok secara tiba-tiba (memang xle nervous..kejap da pening) tapi miracle happens…subuh sebelum pegi saya buat solat hajat..doa agar saya diberi ketenangan sepenohnya ketika menjawab.. dan alhamdullillah sepanjang exam saya begitu tenang walaupon masih nervous..

exam pagi tu ade 3 part..same macam MUET.. tapi more more difficult..sape-sape nak amik and rase english x hebat mane macam saya nih..janganlah nak amik cepat sangat…menyesal amik awal kot..elok pegi klas dulu ke, berlatih abes-abesan ke…(nasihat dari pengalaman)..sebab memang susah…jangan sampai nak nangis mase amik sudah lah!*saye la tuh* ahhaha..lol

die ade part 1 listening..then part 2 reading and lastly writing.. listening yang paling2 susah tuh…btw,x sangke mark saya okey jugak kat listening..highest kat reading.. heheh..ni gare2 buat banyak latihan  reading 2 hari sebelumnya..(better use ielts true sample k..jangan beli buku yang dijual coz amat mahal..cari je kat tenet..bersepah2)..part 4 is speaking(study dengan tengok utube je..ain cadangkan..tenkiu dear)..sume ade 4 parts je. speaking saye waktu petang…pukol 3 .30 camtu..

actually mase da lepas amik exam pagi  (tuk 3 parts)..saya da give up dah…susah betol soalannya..ingat macam da fail..pk nak balik umah je..malas nak teruskan..mase exam pagi tuh,saya banyak meneka…adegan menembak sini sana dilakukan dengan tanpa batasan..haha…susah betol nak pk..da la mase kejap je.. ditambah perencah migraine yang dasyat…jadi,nak tak nak taram jela..gune la kehebatan  meneka..die bukan sume objektif tau..ade subjektif…so nak teka tu biarlah logik ye..hehehe… (tahu sebab da buat) heee….*dengan miracle doa jawapan hentam boleh betul* sebelum tanda jawapan bacelah bismilah ke..

bile nak tggu petang for speaking…lepak2 kat KLCC jap..sengsorang je…mase lepas abes exam..migraine saya makin terok…macam nak pecah kepale ni…tapi saya masih bertahan…saya rehat jap kat surau..sementara nak tggu exam speaking… so,bile da dekat2 nak start saya berjalan la ke British Council..panas terik waktu tu…pagi tadi kesejukan amat sangat bile tegahari panas terik pulak…bile cuaca x betol..otak saya makin mereng-mereng lah!..haha…seyes da xde mood nak amik speaking..*tapi kaki masih terus jalan ke British Council..haha*

so..tunggu la giliran(smpai terlelap sekejap..huhu)..bile sampai giliran…saya x nervous langsung…..saya punye test person orang India kot..anehnya lagi tetibe sekelip mata pening hilang..seyes tak tipu nih..*berkat doa pagi tuh* (x abes2 nak mention pasal doa)haha lol.. :-)

so..soalan die senang sangat..simple abes…rezeki kot….die tanya pasal family,tentang study,suka masak ke tak,…then part discussion pasal “a walk with your friend”.. saya cerita pasal Wa…pasal kami pegi KLCC 2 weeks before..huhu… thanx Wa..dapat merepek2 macam2..haha..berhabuk-habuk la saya speaking dalam tuh..around 15 minutes..lepas je abes seksaan speaking..teros pening balik…hahaha..apekah pening ni..mungkin perlu ubah cara doa..agar tidak pening seharian..*take note*

nak hilangkan tension selepas sume ni berlaku saya pegi shopping!! dalam pening2 pon larat gak shopping..hehehe…dalam lepas 2 jam…saya pon balik…balik dengan keadaan kecewa sebenarnya…huhu…sebab dalam hati rase fail and fail and fail je…ntah pape…haha..mase tunggu train siap bole layan2 dua pelajar iran nih…peramah betol dorang…macam2 soalan di tanye..bagai amik speaking test kali kedua!!haha…tapi as they said” Malaysian people are friendly”.. pening2 pon sempat layan dorang berbual ketika menghilangkan bosan tunggu train.

balik bilik..cite kat kawan2 pengalaman sepanjang hari tu..dorang kate xpe kema..ade hikmah tuh…saya pon rase camtu…maka sejak dari hari tu saya wat solat hajat hari2 mintak at least lulus la…(bukan nak riak ye)..disini saya nak bagitau..doa and tawakal sangat penting…setelah berusaha ini saja yang kite mampu..doalah dengan ikhlas..insyallah Allah akan dengar..yakin padaNya…segalanya mungkin jika ade usaha dan doa..saya bukanlah alim ke ape..tapi Allah akan perkenankan doa hambanyanye jika kita benar2 ikhlas dan yakin.. *ceramah siket*..hehehe..

mesti korang nak tahu keputusannya kan..baiklah..pada hari yang saya dibenarkan check result di internet….debaran di dada begitu dasyat sekali…dub..dub..dub..(saje je nih)..

alhamdullilah saya telah pon lulus…memang x disangke…walaupon buat dengan x tentu arah….akhirnye berkat doa dan kesabaran…semuanya berjalan lancar…kini saya telah pon memiliki sijil ielts yang sah…syukur sangat2..hikmah semua penat lelah saya…

p/s: panjangnye tulis….entry paling panjang kot…haha…tapi saya ingin berkongsi pengalaman ngan sesape yang teringin amik exam nih…semoga serba sedikit dapat membantu…

13 comments:

  1. Kema!
    Gelak-gelak aku baca entri ko nih.. apekah pening ko boleh on dan off..
    Sangatlah kelakarnye.. haha..

    Tahniah kema sebab lulus! I'm proud of you :)

    p/s: hari ni aku ada mark satu tweet as favorite: "Be thankful for your friends. Loudly, Proudly, and Oftenly." :)

    ReplyDelete
  2. fath!!...
    haha.....entahlah,aku pon xtau nape...memang ajaib kot die datang pastu bole ilang...haha
    and tenkiu for the wish...
    wah...i like la that quote...akan digunakan sebagai status nanti..heee...

    ReplyDelete
  3. Hehe.. I like too.. Silekanlah..
    Aku terfikir gak nak letak kat status FB siang tadi tapi tak jadi..
    Jadi ko letaklah..
    Spread the love to the world :)

    ReplyDelete
  4. baik!!!letak esok petang sebab waktu tu ramai kawan2 kite online...hehehe...skang nie sume da tido...aku pon nak tido...nitey...

    ReplyDelete
  5. Orait, aku nak tido jugak..
    Goodnite. :)

    ReplyDelete
  6. dpt band bape. congrats kema. lega la ko.

    ReplyDelete
  7. thanx..aku dapat same je macam ain... yup,lega dah...now bole risau pasal application plak..

    ReplyDelete
  8. alaa kema.. ielts tu kan macam muet je.. ko blasah je.. aku pon dah amik dah.. siap da expired da aku nye results.. tapi aku pakai jugak results tu nak apply ape ape lagi.. ahha.. selambe je..

    ReplyDelete
  9. sha...ko hebat BI bole la cakap senang..aku nih x terer mane pon..hakhak...struggle giler amik exam..siap pening2 lagi...susah aku rase dr MUET..yang MUET mcm senang cket..

    ReplyDelete
  10. nervous nye aku bace. haha. bace pon dah nervous kalu aku yg amik mesti menggeletar sampai pengsan. haha. weh congrat! utk ape weh exam nie? aku pon ingat nak amik kelas kat british council la tp xnak exam. belaja je. hehe.

    ReplyDelete
  11. haha...mmg nervous amik exam nie sbb aku x terer BI sgt..2 mengelabah x sudah..haha...nie exam tuk nak study master..mgkin nk try oversea tp x sure lg..aku nih pk nk keje dulu...amik la klas BI...mst ko akan terer..sbb bg aku British Council hebat kot klu da ade sijil BI die..klu amik kelas,xde exam..exam nie tuk nak pg fly ke...cam2 la..

    ReplyDelete
  12. Eh? Gambar question paper ngan pencil and eraser tu betul ke? I ambik ngan British Council 2 weeks ago, tapi tak ingat pun question paper tu macam tu. Macam mana you boleh bawa masuk camera, yek? I punya barang semua kena ambik dekat registration room. Bertuahnya you boleh bawa masuk barang, I nak bawak gula2 masuk tak boleh.......terror lah you.

    ReplyDelete
  13. hehe..xlah...pensil n pemadam btl dr ielts but paper 2 i dwnld dr internet...hehe..mmg satu bnde xle bwk masuk dlm exam..btw,gudluck for ur ielts..

    ReplyDelete