Monday, March 29, 2010

tetibe suke lagu ni...

Lirik Lagu Ku Bukan Aku - Tilu

Lama sungguh hari berlalu
Hening malam menyiksaku
Bila bersendirian sepi jadi pilu

Kau pergi aku yang hilang
Sedikit pun hidup tak senang
Langit cerah ku renung mendung kelabu

(korus)
Kerana diriku bukan aku
Tiap kali kau menjauh
Fikiran tak keruan
Jiwa rasa kekosongan
Diriku bukan aku
Tiap kali kau menjauh
Pulangkan dia ke pangkuanku

Yang digemar menjadi bosan
Sukarnya cari ketenteraman
Bila hati bersedih semuanya tak betul

Ku cuba setabah hati melupakan
Dirimu dari ingatan
Tapi semakin dicuba semakin rindu

(ulang korus 2x)

tetibe suke lagu nih...







lirik:

Wednesday, March 24, 2010

stress

wah...my life makin hari makin susah and stress..keje bertimbun2 sampai tak tahu nak buat mane satu dulu...letih je tengok semua dugaan ini..tapi sebagai manusia kite kene sabar kan?

i need more time....24 jam per day rase tak cukup je..(nak tambahlah jadi 30..=p) ..tapi,i know kalau dengar ceramah mesti kate cukup je 24jam sehari tuh cuma cara kite arrange mase lah yang penting.. jangan suke last minute buat keje*tapi diri ni nak jugak buat last minute*..hahaha..

so,sumenye terpulang pada individulah nak arrange life dorang macam mane... kadang-kadang teringin nak ade someone guide me..but then, bile pk balik.."i should become an independent girl" (akan berusahe!!)..

tak tahu nak tambah ape lagi..seyes tengah down and tak tentu arah nih..huwaaaaa.....nape thesis kene anta awal (1 April).. tak ready nie..result masih tidak siap dikaji dan disusun...aaaaaaa....(jerit kuat2)

p:s Merepek yang tiada kesudahan..oit cik kema, dari menulis blog ni baik  mulakan thesis anda okey...*okey..okey nak buat la nih*

Monday, March 22, 2010

oh my ielts…

peringatan ye…post nie amat panjang..sape2 malas bace…sile abaikan k..post ini adalah mengenai pengalaman saya mengambil exam IELTS.

okey…nie lah name exam yang saya amik beberape miggu lalu…International English Testing System.. nak tau reason saya amik exam nie…sbb nak jadi duta kt London!…(EH2..saya tipu je)hahaha….sebab dan musabab sebenar biarlah rahsia..chewahhh..mcm tajuk lagu siti lak.. :-) (x minat siti disini ye..kene mention gak sebab klu x akan disembur habis-habisan jika adik saya yang comel tu membacanya..heh)22032010276

saya amik exam nie ari sabtu 6 march 2010..saya study 2 hari je before exam…adooii…2 la sebabnya buat lintang pukang and rase x yakin…( *akan diulas lebih panjang jap lagi)..pendaftaran exam nie pon havoc gilos apetah lagi hari examnye… pertama,dorang memerlukan gambar yang x pakai spec (yang dibawa yang pakai spec)…kene la amik semula picture baru kat KLCC… mahal sungguh okey (amik gambar je kot)…then exam fee plak dasyat punye mahal..boley beli beg GUESS satu… =) papepon..sumenye da lepas dah!!!heheh

baiklah..mari saya mulakan cerita pengembaraan sepanjang nak amik exam yang dengan penoh panca roba itu( chewahh!!) …okey..okey.. (btlkan tempat duduk jap)heheh..firstly, the exam actually dibuat awal pagi..seawal jam 8.45am di sebuah hotel di KL… saya nie da la dari serdang susah payah bangun pagi..dihantar pule oleh housemate sebab takut lewat..thanx diela and yatie!!..sanggup bangun pagi sesame tolong hantarkan saya.. :-) so..da sampai komuter naik la train…cuaca pagi tue sejuk je tau…mendung la lebih tepatnya…

mule ingat tak hujan…budget x nak la bawak payung…sekali mase da naik putra hujan turun mencurah-curah…(wah!!!)..gelabah mule start..yela…da la xtau hotel tu dimana….kene kejar mase…tetibe pula hujan turun…sampai di KLCC hujan masih lebat…dalam hati memang nak redah je (memang redah pon!!)hahaha… maka dalam hujan tercari-cari la hotel tu and akhirnye sampai..jam tunjuk pukul 8.15am…alhamdulillah smpai jugak awal kat sane.. tetibe dapat msg

“kema, dah sampai belum?”- yatie

“ baru sampai yatie…hujan nih..kema dah basah kuyup” – saya

“ takpe kema…buat elok2..bak kata hazira hujan itu rahmat”- yatie

 

tersenyum baca msg yatie…wah,tenang sikit nak amik exam tuh…terharu ade kawan sebaik dorang…malam sebelum tu masing-masing bagi support kat saya mase tengah study tuk preparation…(cam nak nangis je nih).. sayang korang…sangat3!!! infinity +1 :-)

so,beratur la saya di hotel itu bersama ratusan pelajar yang lain yang nak exam hari yang same… macam bangsa ada…meriah!!haha..tengah2 daftar..depan saya ni ada sorang budak perempuan…mula2 senyum2 je antara satu sama lain..tapi gayanya masing2 macam da x tahan nak bertanya..maka saya pon ringankanlah mulut nie..huhu

saya: “nak amik ielts ke? academic right? “ (speaking sket2..kate latihan..haha)

dia: “yup, academic.. same ke?”

saya: “ sama. saya nervous nih..da la x penah amik..main redah je datang nih..”

dia: “saya ni 2nd time..harap2 yang nih lulus”

saya: “hope soo” (senyum)

what??? second time? susah ke…lepas berborak ngan budak tu saya jadi makin mengelabah..bertambah-tambah stress..adoii..macam menyesal plak daftar awal2.. tapi nak wat camne..da mule make kene abeskan… so..x lame lepas daftar exam bermule…dalam keadaan kesejukan yang teramat..saya pon start jawab exam bertemankan sebatang pensel hijau and sebiji pemadam bercop IELTS…ketika itu, saya migraine dengan sangat trok secara tiba-tiba (memang xle nervous..kejap da pening) tapi miracle happens…subuh sebelum pegi saya buat solat hajat..doa agar saya diberi ketenangan sepenohnya ketika menjawab.. dan alhamdullillah sepanjang exam saya begitu tenang walaupon masih nervous..

exam pagi tu ade 3 part..same macam MUET.. tapi more more difficult..sape-sape nak amik and rase english x hebat mane macam saya nih..janganlah nak amik cepat sangat…menyesal amik awal kot..elok pegi klas dulu ke, berlatih abes-abesan ke…(nasihat dari pengalaman)..sebab memang susah…jangan sampai nak nangis mase amik sudah lah!*saye la tuh* ahhaha..lol

die ade part 1 listening..then part 2 reading and lastly writing.. listening yang paling2 susah tuh…btw,x sangke mark saya okey jugak kat listening..highest kat reading.. heheh..ni gare2 buat banyak latihan  reading 2 hari sebelumnya..(better use ielts true sample k..jangan beli buku yang dijual coz amat mahal..cari je kat tenet..bersepah2)..part 4 is speaking(study dengan tengok utube je..ain cadangkan..tenkiu dear)..sume ade 4 parts je. speaking saye waktu petang…pukol 3 .30 camtu..

actually mase da lepas amik exam pagi  (tuk 3 parts)..saya da give up dah…susah betol soalannya..ingat macam da fail..pk nak balik umah je..malas nak teruskan..mase exam pagi tuh,saya banyak meneka…adegan menembak sini sana dilakukan dengan tanpa batasan..haha…susah betol nak pk..da la mase kejap je.. ditambah perencah migraine yang dasyat…jadi,nak tak nak taram jela..gune la kehebatan  meneka..die bukan sume objektif tau..ade subjektif…so nak teka tu biarlah logik ye..hehehe… (tahu sebab da buat) heee….*dengan miracle doa jawapan hentam boleh betul* sebelum tanda jawapan bacelah bismilah ke..

bile nak tggu petang for speaking…lepak2 kat KLCC jap..sengsorang je…mase lepas abes exam..migraine saya makin terok…macam nak pecah kepale ni…tapi saya masih bertahan…saya rehat jap kat surau..sementara nak tggu exam speaking… so,bile da dekat2 nak start saya berjalan la ke British Council..panas terik waktu tu…pagi tadi kesejukan amat sangat bile tegahari panas terik pulak…bile cuaca x betol..otak saya makin mereng-mereng lah!..haha…seyes da xde mood nak amik speaking..*tapi kaki masih terus jalan ke British Council..haha*

so..tunggu la giliran(smpai terlelap sekejap..huhu)..bile sampai giliran…saya x nervous langsung…..saya punye test person orang India kot..anehnya lagi tetibe sekelip mata pening hilang..seyes tak tipu nih..*berkat doa pagi tuh* (x abes2 nak mention pasal doa)haha lol.. :-)

so..soalan die senang sangat..simple abes…rezeki kot….die tanya pasal family,tentang study,suka masak ke tak,…then part discussion pasal “a walk with your friend”.. saya cerita pasal Wa…pasal kami pegi KLCC 2 weeks before..huhu… thanx Wa..dapat merepek2 macam2..haha..berhabuk-habuk la saya speaking dalam tuh..around 15 minutes..lepas je abes seksaan speaking..teros pening balik…hahaha..apekah pening ni..mungkin perlu ubah cara doa..agar tidak pening seharian..*take note*

nak hilangkan tension selepas sume ni berlaku saya pegi shopping!! dalam pening2 pon larat gak shopping..hehehe…dalam lepas 2 jam…saya pon balik…balik dengan keadaan kecewa sebenarnya…huhu…sebab dalam hati rase fail and fail and fail je…ntah pape…haha..mase tunggu train siap bole layan2 dua pelajar iran nih…peramah betol dorang…macam2 soalan di tanye..bagai amik speaking test kali kedua!!haha…tapi as they said” Malaysian people are friendly”.. pening2 pon sempat layan dorang berbual ketika menghilangkan bosan tunggu train.

balik bilik..cite kat kawan2 pengalaman sepanjang hari tu..dorang kate xpe kema..ade hikmah tuh…saya pon rase camtu…maka sejak dari hari tu saya wat solat hajat hari2 mintak at least lulus la…(bukan nak riak ye)..disini saya nak bagitau..doa and tawakal sangat penting…setelah berusaha ini saja yang kite mampu..doalah dengan ikhlas..insyallah Allah akan dengar..yakin padaNya…segalanya mungkin jika ade usaha dan doa..saya bukanlah alim ke ape..tapi Allah akan perkenankan doa hambanyanye jika kita benar2 ikhlas dan yakin.. *ceramah siket*..hehehe..

mesti korang nak tahu keputusannya kan..baiklah..pada hari yang saya dibenarkan check result di internet….debaran di dada begitu dasyat sekali…dub..dub..dub..(saje je nih)..

alhamdullilah saya telah pon lulus…memang x disangke…walaupon buat dengan x tentu arah….akhirnye berkat doa dan kesabaran…semuanya berjalan lancar…kini saya telah pon memiliki sijil ielts yang sah…syukur sangat2..hikmah semua penat lelah saya…

p/s: panjangnye tulis….entry paling panjang kot…haha…tapi saya ingin berkongsi pengalaman ngan sesape yang teringin amik exam nih…semoga serba sedikit dapat membantu…

Wednesday, March 17, 2010

Tuesday, March 16, 2010

saje suke2 jawab sebab sekarang tengah down!

Have you ever been in love with someone secretly?
DEFINITELY!!! hahaha…lol

Have you been unfaithful?
never

Do you believe there is good in all people?
sure!

Is your partner capable of having an affair?
maybe and maybe not..=p

If you could change one thing in your life, what would it be?
my body..haha

What is one thing about you that no one knows?
secret…(xmo bagitau)


Are you jealous of anyone?
yup..

Do you believe in Karma?
yes and yes…  like justin song “what goes around comes around”

Do you regret anything in your life?
yeah..a few things..

If you could turn back time, what year would it be?
My high school,KGV..i missed those years a lot every time

The person you pray for most?
mum and dad, family

The last sin you committed?
haha…everybody makes mistake..

Do you love your mother-in-law?
dunno..belum jumpe…tengok gambar pernah lah…(seyes kontroversi)


The name of the last person you were mean to?
-no one-

Sunday, March 14, 2010

weekend yang bz..

sabtu:

berjalan sakan ngan yatie my housemate... we had fun dat day...pegi KLCC and Mandarin oriental Hotel.. pg hotel sbb nak attend event yang dibuat oleh University in London.. seyes smpai berbuih mulut asyik speaking je...haha...nak terbelit2 lidah..yela,dalam event di hotel tu sume orang putih je...x dapat la nak cakap melayu..tukang bukak pintu pon hotel xle cakap melayu..apekah??hahaha...sampai sesat2 nak cari ballroom..padahal ni da second time datang.

mmg seronok la dapat dengar tentang study in UK..tp bukanlah nak pg pon..saje gatal2 nak dengar..hikhik... nak tambah ilmu mane patot..improve English lagi sambil2 berborak dengan mat saleh UK tuh..

then,pg pulak exhibition di KLCC exhibition center. pasal postgraduate study...tapi undergrade study pon ade gak..banyak la university yang datang..amat meriah..bagai pesta hujung minggu..me and yatie hanye pg booth oversea je (bkn sbb perasan bagos..cume booth ini sahaje yg ade menawarkan postgraduate studies)...so,paham2 la kan...speaking lagi.. dari booth UK tuka pulak ke Japan,then ke USA masuk pulak German,then booth France..lastly Australia...ha,sume oversea je..so..seharian la speaking smpai terbawak2 dalam train..heheh..



ahad:

presentation kat symposium...mule budget x berdebar langsung...ha,bile sampai mase nervous x sudah smpai pening2 lagi skang and loya lagi...abes je presentation teros nak muntah...huhu..tapi anehnya ade ke judges cakap camnie:

judge: your final year project is about ketum right?

me: yes..

judge: no wonder you look happy and not nervous...

me:  (dalam hati)..what??? tak nervous die kate..bagai nak tercabut dah kaki nie... tp tak mampu nak cakap hanye senyum jela.. :-)

saya mase Q&A session senyum je memanjang..bukan ape..just nak look cute (perasan) and nak bagi dorang simpati supaye tak yah tanye bebanyak... tp mereka nak jugak tanye macam2..alahai..bagai kene tembak berdas-das tembakan peluru..soalan memang killer habes..tapi saye jawab dengan penoh senyuman.. sbb still nak nampak comel and bergaye walaupon nervous tahap kronik plus sedikit migrain diiringi tangan sejuk macam pegang ais..

judge: where do you get your plant??

me: from  Perlis..

judge: you should have license to do this you know...

me: we got license from Bukit Aman...

judge: angguk je..

ha..amik...saye bukan buat project sebarangan okey...ade license dari polis lagi menyatakan layak membuat research menggunakan daun tersebut...hehehe..

Wednesday, March 10, 2010

kisah selendang..

owh housemateku tersayang sume…sanggup anda telefon dr jauh (jauh la sgt main campus ngan k17) semate2 nak tanye saye nak selendang ke x..sweet gilos okey..!!hahaha…

telefon berbunyi di saat sedang nyenyak tido….

saadah: kema nak selendang x? ade polka dot yang kema suke tue..

saya: nak2…

saadah: eh,cakap ngan diela plak…

diela: kema,ade selendang nie..cantik..nak x?

saya: nak2..belilah 2 ke..berape 1? (seyes mase nih blur2 je..)

diela: rm9.. 1 patutnye rm10 tapi beli 2 dapat rm9..aku ngan yatie beli nih….

then letak telefon..x lame pas2 saadah kol lagi….yang bestnye..yatie juge ingin bercakap tuh..

yatie: heliza2…yatie nie…selendang nie seswai lah tuk kema…

saya:hahahahha…ye2..beli lah kan yang mane cantik2..

kesimpulannya…selendang yg dibeli comel tau..sangat suke..ingat nak pakai sabtu.. :-) nampakkan betape sayangnye budak2 nih kat saya..korang2… “saranghae”

 

SELENDANG

Monday, March 8, 2010

Melangkah setapak ke alam kerajinan

image

Mood kesedihan semakin pulih..perlahan-lahan rase rajin dalam diri mula muncul..(tahniah kema!!)…haha…puji diri sendiri…yela,sape lagi nak puji kan klu bukan diri sendiri…*seyes tak betol*…

gambar di atas adalah video tikus yang perlu di kaji…kira-kira berape banyak tikus tue bergerak dalam sejam…kalau saya kate tak  bosan tengok video nie..memang terang lagi bersuluhlah saya menipu…haha…memanglah bosan tahap KRONIK..setiap saat mulut kumat kamit mengira..1,2,3,40,100,300 and sampai beratuslah die bergerak 1 jam tue..bagaikan tengah jampi serapah pon ade..rase macam jadi bomoh kejap pon ade gak…heheh…

1 video makan mase 3 jam tuh..seekor sejam…jumlah yang perlu di tonton lagi ialah  28 JAM!!! kalau la boleh upah orang bace memang da buat kot..(ade orang nak offer diri x?????)da rase macam nak muntah-muntah da tengok video nih..klu video ratatouille tu tak pe gak..haha..menarik siket tengoknye..

tapi semua nie dugaan seorang student final year..benarlah kate orang.. “final semester bukanlah seindah yang disangka”.. semakin tua semakin banyak keje…jadi,sabar jelah..

nak menunjukkan betape saya makin rajin(tak habes2 lagi tuh puji diri sendiri :-) )..siap da print journal2 yang bakal di kaji tidak lama lagi…tebalnye setakat yang di print dalam 1 inci lebih la.. xla tebal seperti kamus atau pon buku TORTORA *budak medic n biomedic je phm ketebalan buku ini* Agak banyak gak lah yang perlu di baca.. student final year dengan journal ibarat “isi dengan kuku” … begitu akrabnyelah hubungan itu.. cheeewaaahhh!! *pheewitt* =p

08032010198

so..bile da ade mood begini kenalah cepat-cepat siapkan keje yang tertunggak… kang kalau x jadi macam nie….

HATI RUNDUM + JIWA LARA+ KERESAHAN TIADA KESUDAHAN = MARI NANGIS !!!



okeylah..nak sambung tengok video lagi… sekian sahaja coretan hari ini..

Sunday, March 7, 2010

tak tentu arah

hati saya sangat rungsing nie… semalam hari yang tak berape nak seronok…sume bende tak ikot plan…sedih…huwaaaa… tapi disebabkan malas nak layan abaikan je…klu nak tau ape bende yang tak seronok+ memusnahkan jiwa dan raga ibarat putus cinta… (putus cinta pon x trok la)…saya akan huraikan dalam mase beberape minggu lagi..sebab kejadian tue ade sambungan..so kene tggu die habes happen dulu baru bule bukak story..

bagi menambahkan ketidak menarikkan hari semalam…saya migraine whole day..i repeat WHOLE DAY! longest day ever since i had my last migraine… pastu siap tido awal.. letak minyak angin 1 botol sampai da nak abes minyak tu plus masuk sikit kat mate..pedih wooo..haha..then,telan ubat.. x jalan mane pon..amik kptusan nak tido…kol 10 da terbungkang..(maksudnye tdo disini ye kawan2) :-)

saya: nak tutup lampu tau saadah..

saadah: awalnye kema nak tido…

saya: sakit kepale la..

*biasenye saya tdo dalam 12.30pm gitu…

lepas tue terus tertdo..rasenye kejap je da terlelap…haha…sakit and ngantok la katekan..pagi tue bole pulak terjage kol 3 pagi…time tue saket kepale tak hilang lagi..alahai…macam2!! tros sambong tido smpai kol 10 pagi keesokannya(arini la ye)..jumlah tido semalam ialah…12 jam!! lame gilos tido.. *bukan sebab kuat tido tau*

arini tak begitu produktif…maybe kesan tak seronok semalam terbawa-bawa lagi sampai sekarang..so,malas nak buat pape…hanye termenung kosong atau menonton drama GLEE and UGLY BETTY..feveret cite nih!…

kesimpulan: nak balik kampung lah…( nie ala2 dalam drama tue..sedih sikit je mule la gune ayat nie “nak balik kampunglah”..pulak klu yang da kawen tue..tambah sikit ayat dibelakang.. “saya nak balik kampung,hantar saya balik umah mak saya”) …ape saya merepek nie..aaaaa….

p/s: emo tak tentu pasal..sebab bulan dah mengambang  *certain orang je tau maksud ayat nie*

Friday, March 5, 2010

justin bieber fan

my sister does love justin bieber so much..but i hope she didn't end like this girl..by the way,this little girl is such a cutie..crying her eyes out for her biggest idol..justin bieber of course...heee.... :-)

happy watching...





Monday, March 1, 2010

miss me?

i've been missing for few days coz i need to take care  a few things at home..what  a tired weekend!! but my housemates miss me..so sweet..hehe..

hazira: sangat pelik la heliza x update status..slaloo hari2 tulis walaupon duduk rumah..

me: hahaha...heliza duduk hospital la..line tenet takde...

hazira: ooo..mule-mule ingat heliza da mengalami kejatuhan....ingat heliza da tak femes lagi...asyik2 status ah yoong je bersepah-sepah

me: wah perasan ko ye...

hazira: mestilah..hal2 heliza mesti nak tahu....


hahahaha...that's hazira..my housemate..always dramatics in everything...a drama queen for sure.. :-)

me: ko perasan aku x online beberape hari ni?

azimah: ha'ah...klu tak mesti ko da update macam2...

me: oh..obvious sangatkah?

azimah: sangatla kema oiii....

me:hahahahhaa (*speechless)

okies..need to study...got exam on Wednesday..wish me luck..