Monday, November 23, 2009

kate2 peringatan tuk sume bloggers or sape2 jela...


nie maklumat dpt dr blog my frends..


ape yg die tulis menyedarkan sy tuk maklumkn sume nie pade kwn2 sume...


nie ape yg member sy bace dlm surat khabar utusan...


Presiden Obama berckp pasal kegiatan remaja-remaja pasal blog, frenster, facebook, youtube neh. Dia kata para remaja kene berhati-hati dalam mengupload dan menceritakan pasal isu-isu harian yang kadangkala menyebabkan imej korang akan tercemar pada masa akan datang.


"Saya akan beri kamu satu tip yang mudah dipraktikkan. Pertama sekali, kamu semua perlu berhati-hati dengan apa yang kamu hantar di dalam Facebook, kerana dalam era Youtube ini, apa saja yang kamu lakukan boleh dicungkil kembali pada masa akan datang," kata Obama.


"Semasa muda, kamu melakukan banyak kesilapan dan perkara-perkara bodoh.


"Banyak telah saya dengar tentang anak-anak muda yang menghantar pelbagai perkara ke Facebook dan apabila mereka mahu memohon kerja, mereka telah diselidik," tambahnya.


so...pade sume org..hati2 ape yg anda sume post di mane2..xkesah la utube ke,fb ke,frendster ke...mane tau bahan2 nie nnti jd bahan ukuran klu korang nak mntk keje ke kn?so hati2 la...


mgkin 1day korang akan famus and jd org VIP ke...takut2 ape2 yg pnh anda sume post dahulu kala jd bahan kontroversi yg akan menjatuhkn dr anda sndri...


ataupon..bg mereka yg blum kawin...kot2 post mcm2 psl gurlfren skang n ur very2 personal life..one day jodoh plak dgn org lain...si isteri anda hebat pule ilmu IT nye...make bnde2 mcm nie pon ble jd bahan2 kontroversi... lg pening klu dapat pulak bapak mentua yg sering gune intenet,xke haru biru jdnye...hehe..nnti jd bahan ukuran pule... hati2 la ye..


mgkin juge anda sering memberi pndpt dr segi politik...wlaupun sekadar suke2 tp mgkin membawa keburukan pade anda suatu ari nnti..jd...ape yg saje yg anda tulis atau suarakan di internet perlu berwaspada...


so..for me..sy akan berusahe menapis bnde2 yg terlalu personal tuk di postkan lps nie...dlu2 main post ikut ske ati..x terpk plak hal2 begini..bile da tau..terase pule..mgkin 1day..my blog nie akn di delete..not now..


tp 1 day i guess...2 much personal things I put  in this blog...ianya mgkin akan membawa bencana pd dr sndri...


pikir2kan la...


p/s:kat msia now blum havoc lg tp kat america sane da la..tp mane tau...5thn akan dtg...ianya akan menjadi isu di sini..

4 comments:

  1. dats y watak2 dlm blog aku tak guna nama sebenar.huuu

    ReplyDelete
  2. 2la...sgt bagus ..wat cm2...br xde kontroversi di kemudian ari..

    ReplyDelete
  3. napo la ekau punyo blog ni x kuar update pon kek blog den koma..??
    bnyk dah ghupo eh ko bercerito.. den ingat dah bersawang dah haa..
    hahah.. aku baru pas bace blog kerol, tu yg rindu nk ckp nogoghi tuh!..

    ReplyDelete
  4. aku rase blogspot ade mslh..kerol n sharul pon x kuar update tau bile aku post bnde br...
    aku slaloo je merepek2 dlm nie...mengadu la kek sesape je yg bace..
    haha...aku pon smpai nak pengsan tgelak bc blog kerol 2 ha..
    nogori abes..

    ReplyDelete