Thursday, August 27, 2009

esk nak balik umah lg..yeay!

erm... xsbr rasenye nak blk esk...sgt seronot bbuke di umah bsame family...mkn pon enak2 je stiap kali bbuke..my mom klu ble nak kasi penoh satu meja mkn 2 dgn mknn..haha...2 la yg syoknye....

pas2 geng georgians ajak bbuke kat man tom yam..situ pon best gak bbuke pose..tp mst sgt ramai org...lame xjmpe diorang sume...rase rndu sesgt nih..hope ramai la dpt dtg n buke same...wah..rndu korang sgt2!!!!!

aku nie sbnrnye tgh bsn ni nak tggu bbuke jap lg..br kol 7...ade lg dlm 20 minit..oh..x sbr nak mkn..arini menu bbuke hanye nasi ayam + nescafe ais (fave tuh!)..ade org rsau tkt aku migrain mnum nes..tp jgn la rsau ye awk...im fine k..hikhik...n xlupe murtabak ayam...xla sesedap yg jual kat umah aku..tp bole la stakat nak mkn kat kolej nie ha....

lupe plak..kolej 17 nye bazar agak kecil tp ble thn la...at least ade bazar dr xde langsungkn?...k.. enjoy katun2 di bwh ini....









Sunday, August 23, 2009

fadhilat solat terawikh.....

erm...di sini aku nak kongsi fadhilat solat terawikh agar kite sume bersemangat nak g smayang terawikh...


last year, aku x pg pon...


hope diz year aku dpt pg..klu xdpt ari2 pon at least nak ade yg pg


pahala yg Allah beri sgt hebat sewaktu bln Ramadhan nie...


marilah bersame2 kite memeriahkan surau n masjid tuk solat berterawikh bersame...



Diriwayatkan oleh Saiyidina Ali (r.a) daripada Rasulullah S.A.W., sebagai jawapan dari pertanyaan sahabat-sahabat Nabi S.A.W. tentang fadhilat (kelebihan) sembahyang sunat terawikh pada bulan Ramadhan:

Malam 1
Keluar dosa dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah.

Malam 2

Di ampunkan dosa dosa orang mukmin yang sembahyang terawikh serta kedua ibubapanya (sekiranya mereka orang beriman).

Malam 3
Berseru Malaikat di bawah 'Arasy supaya kami meneruskan sembahyang terawikh terus menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.

Malam 4
Memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang orang yang membaca kitab kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al Quran.

Malam 5
Allah kurniakan baginya pahala orang orang yang bersembahyang di Masjidilharam, Masjid Madinah dan Masjid Aqsa.

Malam 6
Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat batu dan tanah tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa dosa orang yang mengerjakan sembahyang terawih pada malam ini.

Malam 7

Seolah-olah ia mendapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi 'Alaihissalam menentang musuh ketatnya Fir'aun dan Hamman.

Malam 8
Allah mengurniakan pahala orang sembahyang terawikh sepertimana yang telah dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim "Alaihissalam.

Malam 9
Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi Muhammad S.A.W.

Malam 10

Allah Subhanahuwata'ala mengurniakan kepadanya kebaikan didunia dan di akhirat.

Malam 11
Kelauar ia daripada dunia (mati) bersih daripada dosa seperti ia baru dilahirkan.

Malam 12

Datang ia pada hari Qiamat dengan muka yang bercahaya (cahaya ibadatnya).

Malam 13

Datang ia pada hari Qiamat dalam aman sentosa daripada tiap-tiap kejahatan dan keburukan.

Malam 14
Datang Malaikat menyaksikan ia bersembayang terawikh, serta Allah tiada menyesatkannya pada hari Qiamat.

Malam 15
Semua Malaikat yang menanggung 'Arasy, Kursi, berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.

Malam 16

Allah Subhanahuwata'ala tuliskan baginya terlepas daripada neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.

Malam 17
Allah kurniakan orang yang berterawikh pahalanya pada malam ini sebanyak pahala Nabi-nabi.

Malam 18
Seru Malaikat: Hai! Hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha kepada engkau dan ibubapa engkau (yang masih hidup atau mati).

Malam 19

Allah Subhanahuwata'ala tinggikan darjatnya didalam Syurga Firdaus.

Malam 20

Allah kurniakan kepadanya pahala sekian orang yang mati syahid dan orang-orang solihin.

Malam 21

Allah binakan sebuah istana dalam Syurga daripada nur.

Malam 22
Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap-tiap dukacita dan kerisauan (tidaklah dalam keadaan huru-hara di Padang Mahsyar).

Malam 23
Allah Subhanahuwata'ala binakan kepadanya sebuah bandar didlam syurga daripada nur.

Malam 24
Allah buka peluang 24 doa yang mustajab bagi orang berterawikh malam ini, (elok sekali berdoa ketika dalam sujud).

Malam 25
Allah Taala angkatkan daripadanya siksa kubur.

Malam 26
Allah kurniakan kepada orang berterawikh pahala pada malam ini seumpama 40 tahun beribadat.

Malam 27
Allah kurniakan orang berterawikh pada malam ini ketangkasan melintas atas titian Sirotulmustaqim seperti kilat menyambar.

Malam 28

Allah Subhanahuwata'ala kurniakan kepadanya 1000 darjat diakhirat.

Malam 29
Allah Subhanahuwata'ala kurniakan kepadanya pahala 1000 kali haji yang mabrur.

Malam 30
Allah Subhanahuwata'ala beri penghormatan kepada orang berterawikh pada malam terakhir ini yang teristimewa sekali, lalu berfirman: "Hai hambaku: Makanlah segala jenis buah-buahan yang engkau ingini hendak makan didalam syurga, dan mandilah engkau daripada air syurga yang bernama Salsabila, serta minumlah air daripada telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammada S.A.W. yang bernama 'Al-Kauthar'".

wajah baru tuk my blog....

ari 2 try gune theme merah pink....then bile my sis tgk trs komen....


"ngah...asal cm kolor org tue je blog angah nie"


"diamlah...cntek pe..."


n then last2 aku pk blk...tukar jela theme lain....so...nie la theme yg aku bjaye pilih...'


keep coming 2 my blog k... thanx guys...=)



Wednesday, August 19, 2009

Kerna skali cinta..aku tetap cinta...

jiwang gler tajuk..haha...jgn tetipu k...


nie sume adalah lirik dalam lagu rossa terbaru


lagu yg sgt2 besh..


berjuta2 kali ulang dgr kat laptop..


huhu...


minat abes,,


terlanjur cinta







lirik:



(Rossa)
Waktu bergulir
Lambat merantai langkah perjalanan kita
Berjuta cerita terukir dalam
Menjadi sebuah dilema

Mengertikah engkau
Perasaanku tak terhapuskan

(Pasha)
Malam menangis
Tetes embun membasahi mata hatiku
Mencoba bertahan di atas puing-puing
Cinta yang tlah rapuh

Apa yang ku genggam
Tak mudah untuk aku lepaskan

(Korus)
Aku terlanjur cinta kepadamu
Dan tlah kuberikan seluruh hatiku
Tapi mengapa baru kini kau pertanyakan cintaku

Aku pun tak mengerti yang terjadi
Apa salah dan kurangku padamu
Kini terlambat sudah untuk dipersalahkan
Karna sekali cinta, aku tetap cinta….

(Rossa)
Mencoba bertahan di atas puing-puing
Cinta yang tlah rapuh

(Pasha)
Apa yang ku genggam
Tak mudah untuk aku lepaskan…

(Ulang Korus)

salam ramadhan....

bulan ramadhan semakin menghampiri...di sini aku ingin mengucapkan salam ramadhan buat family tersayang n rakan2 bloggers.semoge ramadhan taun nie dilalui dgn penoh ketakwaan n kesabaran kepada yg Maha Esa...Insyallah....


n nak mintak maap jika ade tersinggung perasaan sesape jua...semoge dapat dimaafkan andai ade kesalahan..


tertutama pada EN FITRI...


-SOWY FOR EVERYTHING N HAPPY RAMADHAN 4 U..=)


UCAPAN TUK SEMUA.....



Mata kadang salah melihat....
Mulut kadang salah berucap....
Hati kadang salah menduga.....
Maafkan segala kekhilafan yang pasti ada....

MARHABAN YAA RAMADHAN



Marhaban ya Ramadhan,
Bulan dimana nafas kita menjadi tasbih, tidur kita menjadi ibadah, amal kita diterima dan do'a kita di ijabah,


Sungguh cantik kain pelekat, dipakai orang pergi ke pekan.
Puasa Ramadhan semakin dekat, silap dan salah mohon dimaafkan


Berharap padi dalam lesung, yang ada cuma rumpun jerami,
harapan hati bertatap langsung, cuma terlayang e-mail ini.


Sebelum cahaya syurga padam, Sebelum hidup berakhir,
Sebelum pintu taubat tertutup, Sebelum Ramadhan datang,
saya mohon maaf zahir dan batin....

Taqoballahu Minna Waminkum, Taqoballahu Ya Karim,


Marhaban Ya Ramadhan



Allaahumma baariklanaa fi Sya'ban wa ballighnaa Ramadhan
Aminn.


_____________________________________________________



Seribu senyuman
belum tentu
menawan hati




Satu jelingan sudah cukup
menimbulkan rasa
benci


membina mengambil masa
meruntuh sekelip masa




Selamat Menyambut



Ramadhan
.
Maaf Zahir dan Batin



Semoga Ramadhan membawa keberkatan kepada semua dan mengukuhkan ukhwah yang terbina



Saya menyusun sepuluh jari memohon maaf atas keterlanjuran kata dan perbuatan, yang menyinggung perasaan saudara saudari dan atas segala kesilapan yang telah berlaku di sepanjang perjalanan hidup kita selama ini.






cid:image005.gif@01CA1CCB.52F8DB20cid:image005.gif@01CA1CCB.52F8DB20cid:image005.gif@01CA1CCB.52F8DB20Sekian, terima kasih, wassalamcid:image005.gif@01CA1CCB.52F8DB20cid:image005.gif@01CA1CCB.52F8DB20cid:image005.gif@01CA1CCB.52F8DB20





Thursday, August 13, 2009

hari ini dan semalam....

baiklah..mari kite mulekan dgn cite semalam ye...ok..pagi semalam aku n rkn2 biomed lain pg lawatan ke kompleks al-jenderami...nie bg memenuhi kursus geriatrik..bg sesape yg xtau..geriatrik 2 ialah study ttg org tua2 k...so motif ke al-jenderami ialah pg melawat org tue2 di sane...mereka2 itu bknlah tdk mahu di bela oleh anak masing2 tetapi lbh kpd ingin mencari ilmu akhirat..

[caption id="attachment_455" align="aligncenter" width="300" caption="kusyuk dgr penerangan dr ustaz.."]kusyuk dgr penerangan dr ustaz..[/caption]

kat tmpt nie penoh dgn keagamaan...pompuan xle pkai sluar dtg..klu x,mmg kene pkai jubah la nmpknye..tpt die ibarat sebuah negeri yg kecil..sgt cntk n bersih tmpt 2..ia dibina ala2 Madinah la..siap ade hotel n homestay kat sane klu sesape teringin nak bpose ke...yela,tmpt 2 mmg khas tuk org yg nak mendalami ilmu agame...



[caption id="attachment_452" align="aligncenter" width="300" caption="papan tande ade dimane2...."]papan tande ade dimane2....[/caption]

plus kat sane ade jgk anak2 yatim tinggal...sayu je tgk diorang...kecik2 lg da xde parents..tersentuh btl ati ini...then diorang sume blaja care skolah pondok..tp x la mcm kat kelantan..kat tmpt nie mmg bersih  n teratur sumenye...

plus,bak kate ustaz yg menjadi tourist guide kami disitu kate, al jenderami tempat perjumpaan para2 ulama seluruh dunia...mmg org islam dr german,aus n lelain dtg sini. klu bab smbutan mjls mmg meriah sgt die ckp..esp,sambutan maulud ke...mmg meriah n gamat la..

[caption id="attachment_453" align="aligncenter" width="300" caption="masjid yg cntk..waktu mlm mcm suasane kat mekah.."]masjid yg cntk..waktu mlm mcm suasane kat mekah..[/caption]

so..mmg xrugi la pg lawatan ke sini...mmg insaf pon ade jgk...klu ade org tue yg nak tggl kat sini ble sgt...byran pon x mahal mane..org2 tue kat sini sgt enjoy tggl kat tmptnie..katenye seronot!!

120820091225



gmbrku disane....hehe.....



[caption id="attachment_456" align="aligncenter" width="225" caption="me...me n me again..."]me...me n me again...[/caption]

pas2 blk2 je dr sane saadah demam...sbgai roomate sejati kenela aku anta dei pg klinik...dila pon dmm gak..so dila pinjam kete nad tuk pg klinik..disebbkan diorng xtau bwk make aku drive la kwn2 ku ini pg pk...bkn pe..dmm skang nie bhye..so,da tau saket kene pg klinik cpt2..wlaupon time nie aku x abes bc geri n etno tp aku pasrah je...kesihatan mereka pntg kn..hehe...


esknye....


aku amik exam geri n etno....geri ok la..x ssh mane..tp etno xle jwb langsung..budget fail la nie..xpela..ade hikmah rasenye...nak bc sume n nk pahamkn x sempat...so,aku hanye mampu berdoa smoge ALLAH bg keputusan yg ok la jgk..


2 saadah..cpt2 la sihay...rsau nie...aku pon da mule panas bdn..xmo dmm..sbb esk nak pg shopping sengsorang kat mines..hehe...klu saket alamat terbtl la niat ku itu...


k,2 je nak ckp..panjang sgt post kali nie..lth taip..

Tuesday, August 11, 2009

sronot dpt dgr lagu2 lame...

skang tgh dgr muzik fm.. byk btl lagu2 lame di pasangkn..gler ar layan...tp last2 rase ngatuk...sronok study sambil layan2 lagu jiwang karat...haha..minah jiwang plak aku nie...(kekdg je jiwangnye)....hihi...

pas2 dgr lagu omputih kat mix fm...pon lagu2 zmn skolah menengah dlu..alahai..byk btl memori yg besh esp kat KGV...kat MRSM aku punyr memori penoh dgn kene dende...sgt x best...but frends yg aku jmpe kat MRSM stil dlm ingatan...hehe..windu gak korang...

OMG! da kol 11...aku masih x study2 byk lg nie...esk ade trip pg umah org tue2...ikut ati mls nak g..tp sbb wajib pg jela..nasib sume geng biomed yg pg..xtau nak pkai pe esk.yg pntg kene bj kurung..sarhan kate jgn sexy2...hoho...bile mase aku sexy pon xtau...hahaahhaha...

pas2 td wat kuiz kat facebook...psl tapak tgn aku..die ckp aku akn travel ke merate2 tempat..besh2...ahhaha..mmg teringin nak melancong sesgt!esp PARIS...sure juling mate aku tgk brg2 yg ble shopping kat sane..klu ade rezeki mmg nak pergi...huhu...tp xtau la kn...ALLAH penentu segalenye..kite hanye merancang....

k..2 je nak merepek...=)

Sunday, August 9, 2009

hate monday...

2morrow is monday....

hate iT!!!

full of lectures n stuff....

need a break sometimes...

but hv not enough time..

exam is around the corner...

proposal due date is coming up..

plus, no one would go out me...

they r all bz juz like me....

huh...

wish i hv someone to turn 2..

sadly,i hv none....

wat a pathetic gurl i am...

wat 2 do..

its my fate n my life...












from,


-the very sad "ME"-

Wednesday, August 5, 2009

saket perot!

tetibe je saket perot sesangat nie....nape la perot aku nie..


b4 nie pon ari2 saket perot memanjang je....


xmo kene appendicitis.....


klu kene kompem tros kene bedah


alahai..nak exam nie..


pray 4 me..


jgn smpai di diagnos dgn penyakit 2....


xmo kene bedah.....


esk nak pg check.....

exam week coming up...

gosh....exam week finally arrived .....hate exam..

too many things to study...

still,not start anything yet..

always watching GOSSIP GIRL and dream 2 b like Blair...

like her style alot...

she wanna b wif a guy soooo bad (i mean CHUCK)...

but definitely noes how 2 handle it well...

and i will love 2 b like dat QUEEN "B"...

my exam schedule:

13 Aug- etno plus geriatrik test

14 Aug- Motox test..

cyto??????? dun noe yet...





wish me luck guys.....xoxo

n i did diz one quiz in fb n i got blair!!!





Kema took the Which gossip girl character are you? quiz and the result is Blair Waldorf

You're fabulous Blair! Audrey Hepburn and couture lover, always seen in the absolute latest trends with her handsome boyfriend Nate. You're Upper East Side Elite, with your little band of followers, drop-dead gorgeous style and power. You stand up for your friends and always know how to climb your way up to the top, no matter who you step on.

LALA




Saturday, August 1, 2009

baby aisya at my house 2day!!yeppi...

so excited baby aisya finally arrived her grandma house 2day..


when i woke up she's already here..huhu..


so excited 2 hug n kiss her..she's getting chubby n chubbier..huhu..still kiut but BOTAK...haha...


when i see her,i forget bout almost everything,


wat i noe is to play n play wif her...


wish 2 hv my own kids someday...


n finally meet my soulmate..=P


hope GOD hear my wish..amin...