Saturday, February 7, 2009

pengalaman dibedah wat pertama kalinye....

seramkn bc tajuk 2..huhu..tp nie pengalaman yg benar2 terjadi kepade aku mase umur 5thn..aku mmg ingat kisah nie walaupn da lame terjadi..pengalaman ni amat menakutkan,tp menarik n ade bnde funny yg happen dlm blk bedah..haha..act,aku juga akan dibedah wat kali kedua juz xtau tarikh bile..sdhkn aku nie..asyik kene bedah je.tp nak wat cmne..da takdir aku..pasrah jela(ayat bernada sayu..)

ok..berbalik kepade kisah td. mase 2 aku br je dapat sebuah basikal.color biru lg.hehe...so,aku pn excited la..yela,dapat basikal la katekn..then aku pn blaja2 kayuh basikal. n seperti yg dijangke,aku jatuh..org xreti naik mst la jatuh..mmg byk kali la aku jatuh..haha..mase jatuh 2,lutut aku mmg byk darah kuar..so,pe lg parents aku pn bwk aku g klinik. name klinik 2 pn aku ingat smpai skang.name klinik 2 "KLINIK HIDAYAH''.

bermula detik2 yg menyebabkan aku dibedah. mase kene rawat kat klinik 2 aku diberi ubat sapu. cream punye la..sapu punye sapu dlm seminggu cm2 la..bknnye jd baik luke 2..makin trk jdnye..sgt2 la trk klu korang sume tgk. nak tau pe jd???? lutut aku yg cumei 2 mengelembung mcm kene boil tau..mmg dasyat sgt!sblh kaki jela. so,aku on dibawe ke hospital besar seremban n aku disahkan oleh dktr gelembung 2 disebbkan oleh salah ubat!siot punye klinik!

then,dktr kate kat parents aku. aku perlu dibedah cuz nnti ble jd lg trk klu dibiarkan. so,nak xnak kene la bedah.kecik2 da kene bedah. parents aku bknnye mntk permission dr aku pn.tau2 je kene bedah.. bermule kisah dibilik bedah yg sgt la lucu. bygkan smpai skang lg aku ingat smpai tersenyum2..haha..mcm org gile plak.

mase dibilik bedah,as usual aku diberi anestatik(ubat utk pengsankn aku). mase dlm blk bedah mak aku de skali tau. nak tmnkn la anak die sorang nie. aku xingat bp lame aku dibedah,tp case dlm blk bedah 2 aku ingat la. mase tgh dktr bedah kulit kat lutut yg da gelembung 2,TETIBE..jeng..jeng...'AKU TERSEDAR!!'. pe lg,meraung2 la aku sbb saket. meronta2 aku dlm bilik bedah 2. so,mak aku n beberape lg nurse trs pegang tgn kaki aku. disebabkn saket yg teramat sgt..sume nurse yg pegang aku..'AKU GIGIT TANGAN DIORANG TERMASUKLAH DOKTOR BEDAH 2 SKALI!!'..hahaha...yg pleknye aku xplak gigit mak aku ..huhu...anak yg baik la katekan..hahahaha...(pengajaran tuk sume dktr2..sile bg amount anestatik yg cukup k..xpsl2 kang kene gigit..hehe)..n akhirnye pembedahan berjln ngan lancar(xtau la lancar ke x..haha..yg penting  aku selamat dibedah..mak aku kate berjam2 jgk la)..

aku kene ddk hospital lbh kurang sbln la...lame gak xle jln..nenek aku yg jg cuz mak aku kene jg adk aku bername amir..die kecik lg time 2..best tau duk hsptl..tiap2 ari nenek aku blanje makan best..mknn hospital xbest..so,kitaorng mkn makanan kat kafe hsptl. ha,part yg plng sgt best stiap kali org dtg lawat sure akan bg 2 bende nie..nak tau pe..COKLAT AND DUIT.hahaha..byk gler duit aku dpt time 2..tiap2 kali org dtg mst 2 bnde 2 aku dpt.aku rase dlm rm300 lbh la..duit 2 mase dpt aku simpan dlm beg duit kecik..wane oren..mane da pg beg duit 2 kn..hehe..

ha..sjk case 2 aku bercite2 nak jd lawyer..budget nk sman la klinik 2..haha..tp cite2 2 terkubur je cuz aku da  de cite2 lain..biar la allah je bls..aku redha..hehe..pasrah lg.

so..begitu la kshnye..smpai skang aku ingat..nie nak bedah lg..tkt pn ade gak..tp aku rase aku xla gigit dktr kot..kot ade plak dktr  bedah  yg encem2  aku kenyit mate je trs..hahahahaa.....sekian...

12 comments:

  1. Ko tak saman klinik tu ke? Hehehe... Aku tau ko baik.. tak saman.. haha..

    Kema, ko tak tukar email kat setting blog ko ke? Sebab aku dapat email notifications bila ada orang komen kat blog ko ni.. Ape kes?

    ReplyDelete
  2. 2la..aku daak tuka..asal xberjaye lg nie fath..nnti ko tlg aku leh x?? haha..aku mmg baik pn sbb 2 xsaman...

    ReplyDelete
  3. Erm, kay. Aku leh je tolong buat. Tapi aku rasa kena login email ko gak kot. Aku pun tak pasti. Nanti datang la umah ke eh.

    ReplyDelete
  4. ok fath..kang malam la aku dtg..aku pn nak jmpe sya nie..

    ReplyDelete
  5. haha. kalau ko kene bedah yg kat leher tu, kat spital serdang kan? hah, pe lg, ko gigit la doc2 kat ctu mane tau ko tergigit kalai ke syami ke topek ke? haha.

    ReplyDelete
  6. haha..kang lembam tgn si syami kang..ko yg nangis...xdp da nak berpegangan tangan..haha...aku nak gigit doc2 yg encem2 n cumei2 je plus single...syahmi n topek sudah bpunye!!!haha...

    ReplyDelete
  7. haha. lawak. abes ko tu single mingle lg la ke? :p

    ReplyDelete
  8. huhu..mane tau aku da single nnti..kte kene la tambah pilihan..huhu..jodoh pertemuan di tgn tuhan..chewah!!haha..

    ReplyDelete
  9. huhu..fit xkn dpt papekn aku de...huhu...die xmrh aku ccr lain..hahahahahahahaha...

    ReplyDelete
  10. huhu..die mmg cm2..haha..

    ReplyDelete